Nieuws & Evenementen agenda

news

Rondleiding kloosterboerderij en chocoladefabriek

  • 14 sep 2019

 

Op zaterdag 28 september is er een  rondleiding door de chocoladefabriek en de kloosterboerderij in Achlum. Het begint  ’s morgens om 10.00 uur. In verband met het maximum  aantal deelnemers is reserveren noodzakelijk, dat kan via de  e-mail:   rondleidingachlum@gmail.com  Opgave voor  26 september, u ontvangt hiervan een bevestiging. Het startpunt is bij de fabriek op de Monnikenweg nr. 20. In de fabriek worden de machines bekeken en wordt het verhaal verteld van cacaoboon naar chocola. Na een verhaal over de historie van de melkfabriek, begeven we ons naar de kloosterboerderij. Dit rijksmonument met fraaie historische overblijfselen, zoals een oude melkkelder en tegels, kan van binnen bezichtigd worden. In de schuur kunt u de kalfjes van dichtbij bekijken en verschillende soorten scharreldieren (oude rassen). Door de op en afstapjes en trappetjes is de rondleiding niet geschikt voor minder validen. De rondleiding duurt ruim twee uur.

De kosten bedragen € 8,00 pp, dit is incl. koffie of thee en traktatie en het proeven van chocola en jam. Voor jongeren onder de 16 jaar is het € 7,00. Voor meer informatie kijk op:

www.rondleiding-achlum.nl

De melkfabriek van Achlum is op 14 februari 1888, opgericht door 22 boeren, als "de Vereniging Coöperatieve Stoomzuivelfabriek”. In deze fabriek werd de melk verwerkt tot o.a. kaas en pap. Later, in 1898, werd er met nog vijf zuivelfabrieken de "Frico” opgericht voor het opbouwen van een beter handelssysteem. De fabriek was als zuivelfabriek in bedrijf tot 1971. Na verscheidene bestemmingen is nu Klafachocola hier gevestigd. Dit bedrijf maakt chocolade voor o.a. fabrieken en bakkers. Op ambachtelijke wijze worden er een aantal eindproducten gemaakt zoals: hazelnootpasta en (berenburg-)repen.

news

uitslagen rūntsje Achlum

  • 14 apr 2017
Ietwat verlaat hier de uitslagen van het Rūntsje Achlum
news

100 jaar IJsclub ACHLUM

  • 18 mrt 2017

Op 17 maart 1919 is de IJsclub Achlum opgericht. Om nu het 100 jarig bestaan te vieren was er op 17 maart 2017 een jubileumfeest voor (oud-)leden in De Singel.
Voor de kinderen waren er winterspelletjes in de gymzaal. Na afloop was er een heerlijke erwtensoep-maaltijd terwijl men kon kijken naar een filmpje over de geschiedenis van de IJsclub.
's Avonds was er een lezing door schaatslegende en olympisch zilveren medaille winnaar Jan IJkema.
Het was een aantrekkelijke en soms humoristische lezing over zijn leven dat ook diepe dalen kende. Het 50-tallig publiek hing aan zijn lippen en bedankte Jan met een daverend applaus.

news

Earste Achlumer Boskwurkdei grut sukses

  • 24 feb 2017

Yn 2011 binne der fruitbeammen plante yn it Achlumer bosk. In hiele groep minsken hat doe in snoeikursus folge om der foar te soargjen dat der genōch kunde yn it doarp is om mei frijwilligers te snoeien. Dźrnei is der net olle snoeid, dat it waard heech tiid…

Op 18 febrewaris 2017 om 9.00 oere stie der in aardige ploech helpers klear om hjir mei oan de slach te gean. Nei it snoeien wie it tiid foar in bakje kofje mei wat lekkers, dźrnei binne der in tal peallen ferfongen en it bān better fźst setten, sadat de beammen net skeef groeie. Alle fruitbeammen hawwe in kroade stront krigen, dat we rekkenje yn it neijier op in grutte rispinge.

Op 11 maart is de twadde boskwurkdei. Fan NL Doet hawwe we jild krigen om beammen struken en blommesied te keapjen. Om 11.00 oere begjinne we. As jimme sin hawwe om te helpen dan binne jimme fan herte wolkom. Opjaan kin fia: www.nldoet.nl of bij Roelie Greidanus: roelie-anema@ziggo.nl

Yn it Achlumer bosk binne yn 2011 ālde rassen heechstam fruitbeammen plante troch de skoalbern: 14 appelbeammen, 10 parrebeammen, 6 prommebeammen en 1 walnutebeam

Dit wie in projekt fan doarpsbelang yn gearwurking mei lānskipsbehear en hearde by it projekt "Achlum oan de Slach”. De beammen binne fan alle ynwenners fan Achlum. Hawwe jimme sin oan in appel, par of prom, dan binne jimme wolkom om wat te plukken en lekker fan te genietsjen.

news

Jeu de Boules baan weer TIP-TOP in orde

  • 24 jun 2015
news

foto's opening De Dopper

  • 22 nov 2014

news

fotos opening it iepen fenster en peuter- en buitenschoolse opvang

  • 21 nov 2014