Informatie over gebruik OV-chipkaart van Dorpsbelang

OV-CHIPKAART (informatie in het kader van acties 55 plus van Dorpsbelang Achlum)

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoeft u niet meer na te denken over strippenkaarten, metro- of treinkaartjes. Met één kaartje in de trein, tram, bus en metro. 

De OV-chipkaart is een plastic pas ter grootte van een bankpasje dat in uw portemonnee past. Er zijn verschillende kaarten in omloop. Er zijn bijvoorbeeld OV-chipkaarten van de NS of van gemeentelijke vervoerbedrijven, er zijn persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten. Een OV-chipkaart is altijd herkenbaar aan het roze logo. De chip in de OV-chipkaart is niet zichtbaar.

Kinderen en reizigers ouder dan 65 jaar reizen met korting vanwege hun leeftijd. Die korting kan alleen worden verrekend als u met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo reist. De korting geldt voor het basistarief en het instaptarief. 

Persoonlijke OV-chipkaart € 7,50

Op uw persoonlijke OV-chipkaart staan uw pasfoto, geboortedatum, de geldigheidsdatum en het OV-chipkaartnummer.

Wat zijn de voordelen?

  • geschikt voor leeftijdskorting
  • saldo automatisch op te laden (via internet)
  • geschikt voor persoonsgebonden abonnementen
  • online overzicht van gemaakte reizen en kosten
  • blokkeren bij verlies of diefstal
  • kaart wordt thuisgestuurd
  • 5 jaar geldig

Een persoonlijke OV-chipkaart moet u aanvragen. Dat kan via het internet via de website www.ov-chipkaart.nl of via een formulier. Dit formulier kunt u ophalen bij de balie op een station. Voor aanvragen via het formulier hebt u een echte pasfoto nodig. Voor aanvragen via internet moet dat een digitale foto zijn.

 

Anonieme OV-chipkaart € 7,50

Op een anonieme OV-chipkaart staat (vaak) het logo van de vervoerder en de geldigheidsdatum.

Wat zijn de voordelen?

  • te gebruiken door meerdere mensen (niet tegelijkertijd)
  • te koop op stations, bij supermarkten, zoals Spar Tolsma in Arum
  • 4 tot 5 jaar geldig

Opladen OV-chipkaart voor het reizen

Voordat u op reis gaat, moet u de kaart opladen. Dat kan met geld, dan reist u op saldo en betaalt u per gereisde kilometer. Of met een reisproduct, bijvoorbeeld een trajectkaart voor woon-werkverkeer of een kortingskaart voor daluren.

Dichtstbijzijnde oplaadpunt voor de kaart is op het station in Franeker. Opladen van de kaart kan ook via de website www.ov-chipkaart.nl.

Opgelet! Om met de trein te reizen, moet er minstens 20 euro op uw kaart staan. Voor reizen met de bus, metro of tram, moet er minstens 4 euro op staan.

De OV-chipkaart houdt zelf bij hoeveel geld u moet betalen voor uw reis. Daarom moet de kaart weten waar u instapt en weer uitstapt. Dat heet inchecken en uitchecken.

Inchecken

U moet altijd inchecken en uitchecken met een OV-chipkaart. Aan het begin van uw reis houdt u uw kaart tegen het scherm van een poortje of kaartlezer. Uw OV-chipkaart wordt gecontroleerd op een geldig reisproduct of voldoende saldo. Daarna gaat het poortje open of geeft de kaartlezer een bevestigingssignaal.

Uitchecken

Aan het einde van uw reis, of bij overstappen naar een ander vervoermiddel, houdt u uw kaart tegen het scherm van een poortje of kaartlezer. De kaartlezer gaat na of u gereisd heeft op een reisproduct of saldo. Heeft u gereisd op saldo, dan ziet u op de kaartlezer wat uw reis gekost heeft. Het instaptarief, min uw reiskosten, wordt op uw kaart teruggezet. Vergeet niet uit te checken! Anders bent u het volledige instaptarief kwijt.   

In de bus en tram hangt bij het instappen en uitstappen een kaartlezer bij de deur.

Bij de trein en de metro staan paaltjes of poortjes op het station. Beide hebben een kaartlezer. In de trein en metro zelf zit dus geen kaartlezer.

Uitgebreide uitleg vindt u op de website www.uitlegov-chipkaart.nl.

Hier wordt met behulp van beelden duidelijk gemaakt hoe u de kaart dient te gebruiken.

n.b.

Een kaartje in de bus kopen, zoals u voorheen deed, kan ook nog steeds. Al is dit per rit wel  duurder dan dat u gebruik zou maken van de OV-chipkaart.