Sigaren doosjes
Woonvisie avond
Start project kinderdorpvisie
Actie Spaar je Club Gezond
Proef de kroegentocht
Bootjestocht
Pubquiz op 8 okt
Talentenmiddag
Tryater yn Achlum
Moestuinen
Beweegteam Waadhoeke
Gezamenlijke startmiddag Passage, PVO en HVG

Aginda

Kopij volgende editie: 21 September voor 18:00 mailto:NijsfodsjeAchlum@outlook.com

Berichten


De singel is 10-09-21 gesloten i.v.m. een besloten feest.


Sigaren doosjes

LANG VERLANG  STIL EN GEZWEGEN NIET MEERVERWACHT EN ALSNOG GEKREGEN,VIER mooie lege sigarenkistjes van meneer Kloosterman uit de Van Dale straat uit Achlum. Nogmaals mijn hartelijke dank! U heeft gezien waarvoor ze gebruikt worden! Uw doosjes zijn ‘In behandeling’ momenteel meneer Kloosterman! Nogmaals hartelijke dank!  Mochten er meer sigarengsnieters zijn die geen raad weten met hun lege sigarenkistjes?! : Mary Bats , De Jister 5 in Achlum is er erg blij mee! Zij wil ze desnoods ook wel bij u komen afhalen! 📞 06 20735010 .


Woonvisie avond 

Naar aanleiding van de uitslagen van de woonenquête willen wij iedereen van harte uitnodigen om op 30 september mee te denken/praten over de te maken woonvisie. Een mooi moment om actief bij te dragen aan de te maken plannen voor Achlum, om ideeën te delen.

Deze avond staat onder leiding van Hendrik Tamsma van Doarpswurk.

Graag tot ziens op 30 september

De Singel, gymzaal

20:00 uur


Start project kinderdorpsvisie

1 september is er op school gestart met een nieuw project, een samenwerking tussen school en dorpsbelang. Geopend door theatermaakster Luna van Dongen, die als onderzoeker de kinderen meenam naar buiten voor het eerste onderzoek.

Onder leiding van de leerkrachten en kunstenaars trekken de kinderen de komende weken met een onderzoekende blik door Achlum.

We houden jullie op de hoogte van dit mooie samenwerkingsproject.

Uit de enquête sport- en beweegbehoefte kwam naar voren dat er interesse is voor yoga. Wij zijn op zoek naar een deskundig yogadocent(e), kan iemand uit het dorp ons hierin adviseren. Graag mailen naar: tanja-wildeboer@hotmail.com.

Sportvereniging Achlum


Actie Spaar je Club Gezond van de Plus van 5 september t/m 13 november.

Als klant ontvang je bij elke € 10,- en geselecteerde actieproducten een sponsormunt. Deze munten kunt u zelf activeren op plus.nl/sponsormunten of inleveren bij de volgende adressen ( brievenbus ) : Tanjabuurt 2 / Oosterstraat 1 / Monnikenweg 16A .

Steun de Sportvereniging uit Achlum, alvast bedankt.Beste Dorpsgenoten Dorpsgenoten/Buurvertegenwoordigers, Het ACA organiseert op 02-10-2021 de 1e editie van "Proef de Kroegentocht 18+” Hiervoor zijn wij nog opzoek naar 6 locaties waarbij jou garage, overkapping, partytent een van de kroegen wordt. Wij willen via deze weg de buurtvertegenwoordigers vragen of zij dit bericht bij hen in de buurt willen delen, zodat wij in elk deel van het dorp een kroeg kunnen realiseren.

Wie o Wie lijkt dit leuk? Vraag dan meer informatie bij ons op via onderstaande telefoonnummers, zodat het voor jullie ook duidelijk wordt.

Neem contact op met: Jouke Smitstra 06-52723153 Mark Reinsma 06-50990774

02 Oktober 2021 Organiseren wij "Proef de kroegentocht 18+” - Verzamelen om 20:00 uur in de kroeg van het ACA "Dorpshuis de Singel” - Opgave vanaf 18 jaar - Entree 10 euro 

Heb je zin om mee te doen geef je dan op bij een van de ACA leden: Jouke Smitstra 06-52723153 Mark Reinsma 06-50990774 Meiny Dunnewind 06-29392450 

19 September 2021 Organiseert het ACA de "Bootjestocht” –

 -Start bij de steiger in het bos.

 - Neem je eigen boot mee

 - Er is een picknick onderweg, neem zelf eten & drinken mee 

Bij voldoende deelname gaat dit door, dus laat aan ons weten of je meevaart! Jouke Smitstra 06-52723153 Mark Reinsma 06-50990774 Meiny Dunnewind 06-29392450 

 De pubquiz van 01 Oktober 2021 wordt verplaats naar 08 Oktober 2021. - Locatie: Dorpshuis de Singel - Groepen van max. 5 personen, - Entree 2 euro


Talentenmiddag


Op IKC it iepen finster vinden we het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om te onderzoeken waar hun talenten liggen. We willen gebruik maken van ieders talenten en ze vergroten. Ook willen we kinderen kansen geven nieuwe talenten te ontdekken. Dit proberen we iedere dag. Tijdens de talentenmiddag op vrijdag organiseren we verschillende workshops, zodat kinderen op allerlei verschillende manieren in actie komen. Alle hulp en ideeën uit Achlum en omgeving zijn welkom We kunnen dit niet alleen en hebben hulp nodig! We willen heel graag meer verbinding met de dorpsgemeenschap. Buiten de schoolmuren valt ook zoveel te zien, te beleven, te ontdekken. We vinden het heel inspirerend om mensen in de school uit te nodigen om te komen vertellen, om met de kinderen aan de slag te gaan, om met ze op pad te gaan… Naar een atelier, naar de dorpsmolen, naar een bedrijf, de natuur in, hobby’s talenten of verzamelingen bekijken,… alle ideeën zijn welkom! Heb je mensen in je netwerk die iets kunnen betekenen? Stuur ze dan dit bericht maar door en vraag ze persoonlijk. Meedenken waarderen we enorm. We zouden ook graag extra handen willen hebben om vrijdagmiddag een uur te helpen bij workshops. De workshops zijn van 12.45 uur tot 13.45 uur Kun je één keer? Of wil je een bepaalde periode helpen? Laat het maar weten. Reageren mag via de mail of door te bellen. We kunnen dan een afspraak maken om de ideeën te bespreken. Graag reageren voor 17 september Mailadres: itiepenfinster@cbo-nwf.nl telefoonnummer: 0517-641424 Groeten van het team van IKC it iepen finster

Tryater yn Achlum

Op sneon 27 novimber spylje Joop Wittermans en syn soan Mats de foarstelling: Vader en Zoon.

Om 20.00 oere yn de Singel.

Kaarten kinne reservearre wurde op https://tryater.nl/programma

Of belje op tiisdei of tongersdei tusken 14.00 en 16.00 oere mei Tryater:  058-2539550

Vader en Zoon is in spul tusken feit en fiksje, doe en no. It is in humoristyske, oandwaanlike en soms pynlike teaterdialooch. In hertstochtlik petear oer âlder wurde, jierrenlange patroanen en elkoar los doare litte.

 Vader en zoon is foar it grutste part Nederlânsktalich mei sa no en dan Frysk.

Moestuinen

 De moestuinen naast het dorpshuis worden komend voorjaar, net als altijd, gefreesd maar ook van compost voorzien en er kan een herindeling plaatsvinden. Loop je al langer te denken aan een moestuin dan is dit een uitgelezen moment om je aan te sluiten. Je tuiniert op een eigen stukje grond, met de gezelligheid en kennis van een groep om je heen. We willen geen honden in de tuin en je onderhoudt een eigen geul naast je tuin. Verder staan de tuinders met elkaar in contact voor vragen en andere zaken. Klinkt dit goed en begint het te kriebelen? Dan kan je je aanmelden bij Sandra Didden Monnikenweg 42


Beweegteam Waadhoeke onderzoekt sport- en beweegbehoefte Achlum

Welke sporten doen inwoners van Achlum? Waar hebben zij nog meer behoefte aan? Beweegteam Waadhoeke is geïnteresseerd in deze vragen en stelde daarom in samenwerking met dorpsbelang een enquête op.

De uitkomsten van de enquete vormen nu de uitgangspunten om mee aan de slag te gaan. Concreet zijn er een aantal sporen die we gaan volgen:

- Realiseren van een beweegtuin in het dorp

- Een pilot van Yoga organiseren als nieuw aanbod van de sportvereniging

- Kennismakingslessen diverse sporten organiseren ism buurtsportcoach op de school

Buurtsportcoach Lammert Harkema, Jetty Dijkstra van dorpsbelang en Gerda Smitstra van de sportvereniging vormen een werkgroepje. Zij zoeken gericht samenwerking met inwoners die kenbaar maakten vrijwillig een rol te willen vervullen.


GEZAMENLIJKE STARTMIDDAG

PASSAGE, P.V.O. EN H.V.G.op woensdagmiddag 22 september 2021 om 14.30 uur in dorpshuis ‘De Singel’ leiding H.V.G.  We zijn erg blij dat we aan het begin van het vergaderseizoen onze verenigingen weer op kunnen starten. Roelie Greidanus zal ons interessante wederwaardigheden over Achlum vertellen.

Gasten zijn van harte welkom!