Aanleg glasvezel in Achlum

Glasvezel rondom Achlum

De afgelopen twee jaar is er veel te doen geweest over de aanleg van glasvezel in en om Achlum. Wat is er nu eigenlijk allemaal gebeurd? Allereerst is het goed om te weten wat de techniek hierachter is. 

Vroeger hadden we telefoon via een koperen kabel en tv via een antenne op het dak. Toen kwam in de bebouwde kom kabeltelevisie die via een z.g. coaxkabel het huis binnen komt.  Met de opkomst van internet bleek al gauw dat via de koperen kabel te weinig informatie verstuurd kon worden. Met allerlei technische foefjes kon het nog wat opgeschroefd worden, maar nu is de maximale snelheid bereikt. Vooral voor aansluitingen ver van de centrale (in Arum) is de snelheid veel te laag. In Achlum zelf ligt de coaxkabel van Ziggo. Coax kan hoge snelheden aan waardoor je prima met het hele gezin kunt internetten. Maar ook coax loopt tegen de grenzen aan. Vanaf nu kan alleen digitale tv worden gekeken en in de nabije toekomst zullen de FM radiokanalen ook verdwijnen om meer ruimte te krijgen. Ook het terugsturen van informatie gaat veel langzamer. De opvolger van coax is glasvezel. Dat gaat 20 keer sneller dan de maximale coax snelheid en geeft minder storingen.

Terug naar Achlum en omstreken. 

Omdat Ziggo en KPN geen kosten wilden maken om in de buitengebieden snel internet aan te leggen en daar de nood het hoogst is, heeft de Provincie Fryslân Kabelnoord €30miljoen gegeven om in het buitengebied, dus niet in Achlum, glasvezel aan te leggen. Gelijktijdig  kwam er een initiatief van de fryske mienskip op glas, DFMopGlas, met het idee om zowel in het buitengebied als IN Achlum glasvezel aan te leggen. Uiteindelijk waren er in Achlum zelf te weinig  aanmeldingen, nog geen 30% en haakte DMFopGlas af. In Achlum is de aanleg van glasvezel van de baan. Maar ook buiten Achlum bleek kabelnoord niet overal glasvezel aan te willen brengen. Op de z.g. super onrendabele adressen bleek de beloofde aansluiting uiteindelijk niet aangelegd te worden. Dorpsbelang heeft toen direct Gedeputeerde Staten geschreven dat ook voor deze adressen een oplossing (lees geld) gezocht moest worden. Nu heeft de provincie €5 miljoen beschikbaar gesteld om ook die adressen op snel internet aan te sluiten.

Het is natuurlijk wel bijzonder dat de rode glasvezelkabel al tot in de bebouwde kom van Achlum ligt, maar dat er geen adres in de bebouwde kom aangesloten wordt. Maar tegen de tijd dat ook het dorp snakt naar glasvezel kan een aansluiting zonder hoge kosten alsnog gerealiseerd worden.