Welkom bij Dorpsbelang Achlum

ACHLUM

Dit is de website van de vereniging Dorpsbelang Achlum. Hier vind je informatie over het heden en de geschiedenis van dit oude idyllische terpdorp, met zijn vele rijksmonumenten, gelegen aan de Achlumervaart in de Gemeente Waadhoeke.

Het dorp Achlum

Achlum is een klein Fries terpdorp aan de Slachtedyk ten zuidoosten van Harlingen en zuidwesten van Franeker.
Achlum valt onder de gemeente Waadhoeke. Het dorp telt ongeveer 625 inwoners.

Het oude deel van het dorp ligt voor een groot deel langs de Achlumervaart. Aan de zuidkant zijn de tufstenen romaanse kerk uit de 12e eeuw en een statige kop-hals-romp boerderij beeldbepalend. Het oude dorp langs de Achlumer Vaart is beschermd dorpsgezicht met een aantal rijks monumenten. De nieuwe(re) huizen liggen voornamelijk aan de oostkant van het dorp. Aan de westkant is een bedrijventerrein voor kleinschalige bedrijven.

Met een flink aantal (sport-)verenigingen; een actief dorpshuis; een Integraal Kindcentrum (IKC); is het een weliswaar rustig, maar levendig dorp waar het aangenaam wonen is.

Achlum

Alles al eens willen weten over Achlum? Op deze website kun je het vinden, van oude ansichtkaarten tot de prachtige omgeving en natuur rondom Achlum.

Nieuws & Evenementen

In Achlum is zijn er natuurlijk ook verenigingen, recreatie, bedrijvigheid, kunstenaars en rijksmonumenten te vinden.

Verenigingen

Zoals veel Friese dorpen heeft ook Achlum veel actieve bewoners en een bloeiend vereningsleven. Er zijn verenigingen, clubs en groepen voor alle leeftijden.

Aankomende evenemten en activiteiten

Al het evenementen rondom Achlum op een rijtje.

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
1
2
3
4
5

Dorpsfeest

6

Dorpsfeest

7

Dorpsfeest

8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4