Rondleiding

Roelie’s Rondleidingen in Achlum

In de zomermaanden wordt er twee keer in het jaar een rondleiding door Achlum gehouden, waar iedereen aan kan deelnemen.

Ongeveer 6x per jaar wordt er op een zaterdag een rondleiding gehouden in de chocoladefabriek en de kloosterboerderij. Dit is alleen voor deelnemers die zich hiervoor opgegeven hebben. Voor informatie en prijsopgaves over de rondleidingen kunt u mailen met rondleidingachlum@gmail.com

Voor groepen vanaf 15 personen zijn er het hele jaar door diverse mogelijkheden;

– Rondleiding door Achlum (60-70 minuten)

– Rondleiding Klafa chocoladefabriek (60 minuten)

– Kerk bezichtigen (30 minuten)

– Kloosterboerderij bezichtigen (45 minuten)

U kunt zelf kiezen of een combinatie maken uit bovenstaand aanbod.

Rondleidingen zijn voor eigen risico.

Rondleiding door Achlum

In een wandeling van ongeveer 1 kilometer wordt  er verteld over de historie van dit oude terp dorp.  Daarnaast worden er volksverhalen verteld. De rondleiding duurt een dik uur.

Achlum is een oud dorp waar 600 voor Christus al bewoning was. In het midden van het dorp stond een klooster, op de plek die nu gebruikt wordt als kaatsveld. De bebouwing lag om het klooster heen. Het hele oude gedeelte van het dorp is beschermd dorpsgezicht. De kerk en de boerderij ernaast (de kleasterpleats) zijn beide rijksmonument. Verhalen die tijdens de rondleiding worden verteld gaan  o.a. over Ulbe Piers Draisma, de grondlegger van de Achlumer brandverzekering en waarom de president van Amerika Bill Clinton naar Achlum kwam. Het gaat over het klooster en de vechtende monniken, de Achlumer dakpannen en het mysterie rondom de ondergang van de dakpanfabriek.

Rondleiding Klafa Chocoladefabriek

Van cacaoboon naar chocolade. Dit markante gebouw dat gebouwd is als zuivelfabriek wordt nu gebruikt als chocoladefabriek. De eigenaar Jan Klaver vertelt in een rondleiding door de fabriek waar de machines voor zijn en hoe chocolade gemaakt wordt. En……er kan geproefd worden van de chocola. Deze rondleiding is alleen overdag op werkdagen te boeken en niet in juli en augustus.

De melkfabriek van Achlum is in 1888 opgericht. In deze fabriek werd de melk verwerkt tot o.a. kaas en pap. De fabriek was als zuivelfabriek in bedrijf tot 1971.  Na verscheidene bestemmingen is nu Klafachocola hier gevestigd. Dit bedrijf maakt chocolade en chocoladeproducten op ambachtelijke wijze. In het assortiment zitten onder meer:  hazelnootpasta,  (berenburg-)repen en donuts- en ijsdip. Na de rondleiding is het winkeltje open waar deze heerlijke ambachtelijke producten te koop zijn.

Rondleiding kerk

De kerk kan van binnen en buiten bezichtigd worden. Er wordt verteld over de historie van het gebouw en andere wetenswaardigheden o.a over hoe de kerk aan het van Dam orgel komt.

De Gertrudiskerk van Achlum is één van de oudste kerken van Noord Nederland. Het interieur van de kerk dateert uit het midden van de 17de eeuw en is heel eenvoudig met verschillende interessante details. Onder de houten vloer bevinden zich circa 30 grafzerken.

Bezichtiging  Kloosterboerderij

De Kloosterboerderij kan aan de buiten- en binnenkant bekeken worden. Er wordt verteld over de historische feiten en over vroegere bewoners

De boerderij is een rijksmonument met fraaie historische overblijfselen, zoals een oude melkkelder,  tegeltjes en een gracht.  Het is een beeldbepalende boerderij naast de kerk in Achlum. Deze boerderij was  eigendom van het klooster. De schuur is opgetrokken uit gele Friese baksteen; er zit een rieten dak op en de  gebintconstructie zit er al sinds 1870. Er scharrelen verschillende dieren rond o.a. Friese roodbonte  koeien,  Mangalitza wolvarkens, Friese melkschapen en sabelpootkrielkippen.  In de schuur volgt informatie over de verschillende soorten scharreldieren (oude rassen) maar ook over de nieuwe bestemming van de boerderij.