Jonkerschap en Hitzumerweg

Vanaf het hotel/café lopen we verder richting Jonkerschap en begroeten de wandelaar die ons met de handen op de rug tegemoet komt

Tussen de huizen door ligt het kruispunt Dorpsstraat / Âld Loop (links). Het huis rechts is er niet meer, daar staat nu de brievenbus.

Hetzelfde huis als op de vorige kaart, met daarin een drankenhandel en naderhand een kapperszaak. Rechts S. Politiek, kleermaker, aldus het bordje boven de deur. Links aan de rand van de kaart de brug die over het water van de Âld Loop lag.

Nog even omdraaien en terug blikken. De brug over de Âld Loop vanaf de andere kant gezien (vanaf het Jonkerschap). Verderop in de straat is het café zichtbaar. Rechts staat het huis van turfschipper Cornelis de Vries die aan ’t War zijn boot bij een schuur had liggen. (zie foto’s van  ’t War)

Dezelfde hoek, maar ondertussen is het hek vervangen. Prachtige fiets, waarschijnlijk één van de winkeliers die gaat bezorgen. erkent iemand hem? Dan hoor ik dat graag via info@achlum.info.

Dezelfde plek een aantal jaren later; anderen hekken en de brug is wat degelijker afgeschermd.

Dezelfde huizen als op de vorige kaart, maar dan vanaf de achterkant gezien. Nu staat op deze plek nog maar 1 huis, de rest is parkeerplaats.

Dezelfde hoek in de winter op een knipsel uit Âlde Fryske Grounen.

Een heleboel mensen op het Jonkerschap. Deze kaart van rond 1900 is een toevalstref, gekocht op een markt in Maastricht. Het Jonkerschap werd toen nog gedomineerd door de tramlijn van Franeker naar Arum. Achteraan ligt voor de kerk een korenschoof bij een boerderij die inmiddels niet meer bestaat. De hoofdweg gaat door het dorp, rond de kerk loopt in deze tijd alleen een zandpad.

In het huis met het boogdak zat een bank. Rechts het huis van de hoofdmeester van de christelijke school. 32 jaar was meester Van Dalen hoofdmeester. 

Hetzelfde streekje met een paar mensen in de tuin (kaart Erik)………

…en vanaf de andere kant gezien met uitzicht op Dorpsstraat en de boerderij op de achtergrond……

….. en met een hond die wat rondscharrelt (kaart Erik)……….

………. en een jonkje wat het leven eens staat te bekijken.

In het huis naast de kerk (nu De Oanrin) heeft één van de vele kruidenierswinkels van Achlum gezeten. Veel mensen herinneren zich nog wel de winkels langs de dorpsstraat, maar deze was een beetje uit het geheugen verdwenen. Teon de kaart werd gevonden in en winkel in Utrecht was het ook nog niet duidelijk welk huis het was, maar goed, er stond Achlum op, dus toch maar meegenomen. Het leek veel op het pand dat rechts naast het café heeft gestaan, maar toch ook net weer niet……..

…….. maar toen we deze kaart per mail kregen opgestuurd vielen de puzzelstukjes in elkaar (kaart Erik).

De tram door Achlum. De eerste rit was op 1 september 1902, de laatste op 13 september 1939. De bus won uiteindelijk de concurrentiestrijd. Op de achtergrond een inmiddels niet meer bestaande boerderij. Deze kaart is een herdruk op dik karton. Het origineel zal amper te vinden zijn. Kaarten met trams worden driftig verzameld en zijn een een euro of 100 waard.

Hetzelfde hoekje (kaart Tresoar)

(kaart Pieter)

“Huizing nr 6”. De huizen in Achlum hadden allemaal een eigen nummer, de straatnamen werden niet gebruikt. Later werd het Jonkerschap 11. Op deze foto is het huis in gebruik als tramstation, café en tankstation. Voor die tijd woonde Foppe Draisma de Vries er als boekhouder van de Achlumer verzekering. Daarnaast het huis waar de Boerenleenbank in heeft gezeten. 

Aan de andere kant van het Jonkerschap het huis waar de Achlumse verzekeringsgeschiedenis is begonnen.

Het Jonkerschap richting Hitzum begin jaren ’50. Op een deel van de kaarten hier boven staat nog een boerderij op de plek waar nu het huis links staat.

Hitzumerweg. Rechts van het huis zijn nog net de Achlumer Vaart en de huizen aan’t War te zien.

Aankomst in Achlum vanuit Hitzum. Het bord van de bebouwde kom hangt aan de electriciteitsmast. Rechts de Rehoboth school en daarachter een het huis wat op de plaats is gekomen van een boerderij. Die boerderij is op de foto met de tram en op de foto hieronder nog te zien.

De Rehobothschool met links de boerderij. De school had aan de boerderijkant klas 7&8 en de toiletten. Aan deze kant van voor naar achter het kantoor, klas 5&6, klas 3&4 en klas 1&2.

Door de kleur lijkt de kaart wat ouder dan die hier boven, maar gezien het formaat van de bomen is het wat later. (kaart Pieter)

De school in de jaren ’40 met een Beatrixboom op het plein. (kaart verstuurd in 1949).

Weer een aantal jaren later is de weg verhard en staan er bomen langs.

Weer een stap terug in de tijd. Opa Pake van de Pol op loopt op de weg. Links 2 boerderijen en achteraan een huis waar ooit 6 gezinnen woonden. In de kelders daaronder zat de Sukery Pole waar vruchten werden ingemaakt. 

 Kinderen aan het water bij wat nu de Oosterstraat is.

“Die heb ik al” was de eerste gedachte toen deze kaart opdook. Dus niet. In deze uitgave is net wat meer links in beeld te zien.