De Conventie van Achlum (28 mei 2011)

 28 mei 2011.

De Conventie van Achlum

Even een snelle impressie opdoen? Een digitaal magazine van de conventie is door te bladeren op http://www.conventievanachlum.nl/verslag.

 

      

Het zit er op. De Conventie van Achlum is achter de rug. Maanden van voorbereiding, afwachting en hooggespannen verwachting zijn in 1 dag bij elkaar gekomen. Een prachtdag wat betreft inhoud en stemming. Een stormachtige lezing met Bill Clinton en een stomende afsluiting met Rowwen Heze.

Kijk op Conventie Achlum Achmea 2011 en klik van daaruit door naar dik 60 andere filmpjes van de conventie. Of klik op http://www.youtube.com/watch?v=xB_rVfP-C-8 voor een impressie van het bezoek van Bill Clinton. Gert Been heeft zijn blik op Rowwen Heze gezet op http://www.youtube.com/watch?v=JIpHSZevqn0 

Kijk op fotoalbum 28 mei voor een kleine sfeerimpressie. Het gebeuren op de dag was teveel om allemaal vast te leggen, maar het geeft toch even een beeld van wat Achlum heeft beleefd door de ogen van Achlum zelf.

 


        

De drie Achlummers die in de officiële line up Clinton de hand mochten schudden:

 Francien, Anneke en Nelly.

 


 

    

Vanaf de start, hier gesymboliseerd door de aftellende klok op het internet die om 9.30 uur het nulpunt bereikte, via de lezingen en gesprekken, en tot en met de afsluiting in het dorpshuis was de Conventie voor de bewoners van Achlum een mooi avontuur. 

 

Dik 2 jaar geleden in December begon het avontuur met een bezoek van de BKB aan Achlum. In de sneeuw onder een strak blauwe hemel liepen we door het dorp. Men was verkocht, het was niet de vraag of maar wanneer. Dat werd uiteindelijk 28 mei 2011. De samenwerking tussen BKB, Achmea en Achlum verliep uitstekend. We kijken er met veel plezier op terug en kom vooral nog weer eens aan!

 

  

 

 


  

Klik op fotoalbum 28 mei voor het fotoverslag van de dag.

 


Bij onderstaande PDF artikelen geldt: als het  A3 paginas zijn komen ze mogelijk liggend in beeld en dat leest niet echt lekker. Dat is op te lossen door ze eerst op te slaan, en vervolgens vanaf die plek opnieuw te openen. Kies dan de optie ‘”beeld” en vervolgens “weergave roteren” om het beeld te kunnen kantelen.

Onderstaande artikelen zijn in de diverse kranten op maandag 30 mei verschenen:

Adobe Acrobat Reader BestandAD 30 mei  Adobe Acrobat Reader BestandAD 30 mei 2  Adobe Acrobat Reader BestandAD 30 mei 3  Adobe Acrobat Reader Bestandfriesch dagblad 30 meiAdobe Acrobat Reader Bestandfriesch dagblad 30 mei 2  Adobe Acrobat Reader Bestandleeuwarder 30 mei Adobe Acrobat Reader Bestandleeuwarder 30 mei 2  Adobe Acrobat Reader Bestandleeuwarder 30 mei 3  Adobe Acrobat Reader Bestandleeuwarder 30 mei 4  Adobe Acrobat Reader Bestandtelegraaf 30 mei  Adobe Acrobat Reader Bestandtrouw 30 mei  Adobe Acrobat Reader Bestandvolkskrant 30 mei  Een Documentverslagje tzum   Adobe Acrobat Reader Bestand Nelleke Noordervliet  Adobe Acrobat Reader BestandNRC 30 mei  Adobe Acrobat Reader BestandNRC clinton in amsterdam  Adobe Acrobat Reader BestandFraneker 1 juni  Adobe Acrobat Reader BestandFraneker 1 juni 2  Adobe Acrobat Reader BestandExtra 1 juni

 


In veel kranten werden vooruitblikken op de Conventie geplaatst.  Klik op de links om ze te lezen. 

 Adobe Acrobat Reader Bestandfriesch dagblad  Adobe Acrobat Reader BestandLC Achmea deel 1   Adobe Acrobat Reader BestandLC Achmea deel 2  Adobe Acrobat Reader BestandAD 23 mei  Adobe Acrobat Reader Bestand18_NRC 26 05 2011  Adobe Acrobat Reader Bestandachmea personeelsblad 1  Adobe Acrobat Reader Bestandachmea personeelsblad 2  Adobe Acrobat Reader Bestandextra 25 mei 

 


Hieronder staan belevenissen uit de aanloop naar de Conventie

27 mei, ’s middags: Achlum geniet van alle drukte. De hele opbouw loopt soepel, het weer gedraagt zich redelijk en overal op straat lopen Achlummers om het geheel te bekijken te spreken. Op school gaat heleven onverstoorbaar verder, een koe komt net terug van een spreekbeurt over…. jawel, “De Koe”.

 

     Camera’s en microfoons alom. 

     

Dorpsgenoten halen hun pasjes op. Een flinke wachtrij, maar er is genoeg te bespreken tijdens het wachten.

      

 

     

Organisator Bram Wits in gesprek met Omrop Fryslân of gewoon even op straat in een onderonsje.

   

    

En hoe kan het haast anders, Piet Paulusma komt even langs voor een weerbericht. Hij voorziet een wat hogere temperatuur dan vrijdag, een stevige wind, een droog en enigzins zonnig begin van de dag, maar rond 4 á 5 uur wel wat regen. Nou, dan misschien net weer droog voor Bill Clinton? Of met een beetje mazzel heeft hij het gewoon mis. Zou toch kunnen?

 

    

    

    

Overal stapels techniek. geluid, kabels, verlichting, beamers, schermen. En dat in een alles met elkaar nostalgische ambiance van circustenten, een spiegeltent of een boerenschuur.

 

 

Op de valreep toch maar een tent erbij voor het geval dat buiten eten toch tegen valt.

 

 27 mei, ’s morgens: Vrachtwagens busjes en autos dwarrelen door het dorp, radio en TV strikken iedereen die er enigszins als dorpeling uit ziet voor een gesprekje. En er wordt veel over het weer gepraat, want waaien deed het en doet het. Welkom op het Friese platteland

 

 

 

  

    

Vlaggetjes zijn van de palen gewaaid, de finishing touch in de tuin en nog meer bordjes plaatsen

 

    

Een leegstaand pand (te koop, Achlum ziet de plek graag weer bewoond)wordt in de Achmea-look gebracht, Robert Jan Booy van Radio 2 passeert een groepje medewerkers, en het TV programma Hea is ook van de partij.

 

    

Tenten en podia worden geaard. Ondertussen wordt last minute de spiegeltent opgezet die met enige moeite nog net door de douane in Rotterdam is geloodsd. In de winter is de tent op het zuidelijk halfrond en hij is net terug uit Australië.

 

    

Welk onderdeeltje zat nou ook al weer waar…….

     

Een dorpshuis vol TV schermen, Hart van Nederland poetst de lens en maakt een shot van de kerk. Vanavond 19.00 op TV.

 

  

Binnen is het zenuwcentrum verder volgelopen, buiten wordt gecontroleerd of men het binnen allemaal onder controle heeft.

26 mei: De Conventie is volgeboekt. Vandaag worden de tenten ingericht met verlichting, geluidsinstallaties etc. De avond staat in het teken van een naderende storing. Klapperende tentzeilen en wat zo mooi heet “Hollandse luchten”. Maar voor een festivalorganisatie niet het weer waar je op zit te wachten. Wordt ook nog eens Mladic opgepakt zodat de media zich daar op storten. Nou ja, wat vandaag valt, valt zaterdag niet! 

      

Om een groot publiek op soepele manier op de juiste plaats te krijgen zijn zelfs in een klein dorp heel veel borden nodig.

 

     

Net na achten komt een stevig buienfront over het land. De wind trekt even aan naar 7 en korte tijd klettert de regen. Vanuit het dorpshuis hebben de BKB mensen een eersterangs uitzicht voor een fotoshoot, maar vrolijk worden ze er niet van. Tsja, dit is ook Friesland.

 

      

Catering voor medewerkers en voor bezoekers. De schaal is toch net even groter dan op een dorpsfeest. Maar ook hier krijgt het kleinschalig transport zijn plek. 

 

   

Een stoepje dat er gisteren nog niet was, en ook vandaag struinen bewoners langs de tenten om de voortgang te bekijken.

 

25 mei: de voorbereidingen zijn in vollegang

   

Tenten verschijnen op het kaatsveld (dit is De Wulp) en er is een trap gemaakt om via de kerk naar het podiumveld te komen.

 

   

Op diverse plaatsen worden samenscholingen gesignaleerd die de stand van zaken op de voet volgen Terwijl de eigen bedrijven de reclame low profile houden of weg halen komen anderen ineens hun borden oprichten. Die wij vervolgens weer naar beneden proberen te praten.

  

Het weiland voor de kerk met het podium en De Tureluur

 

        

Electrische auto’s in aangepaste print voor het dorpshuis, in het dorpshuis zitten Bram en Peter Paul met hun hotlines. In de schemering worden nog snel even ramen op de Tanjabuurt gelapt.

 

    

Gaten boren en tenten spannen rond kerk en pastorie.

 

klik op fotoalbum 28 mei voor het fotoverslag van de dag

 

uit de Leeuwarder:  

Achlum maakt zich op voor Bill Clinton

     ACHLUM – Nog iets verdachts gezien? De inwoners van Achlum moeten deze dagen goed om zich heen kijken. Het heeft alles te maken met de Conventie van Achlum, die het jubilerende verzekeringsbedrjif Achmea volgende week zaterdag in het dorp houdt. Hoofdgast, naast een serie prominenten, is oud-president Bill Clinton.De veiligheidmaatregelen zijn scherp, zo vertelde Ruud Hendriks, voorzitter van Plaatselijk Belang, donderdagavond tijdens de jaarvergadering. Er is in Achlum straks een heuse noodverordening van kracht en van zes uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds is het dorp hermetisch afgesloten.

 

18 mei: In de laatste raadsvergadering zijn door Jan de Roon van de VVD vragen gesteld over het opknappen van Achlum. Hij vond dat er ineens wel heel voortvarend werd gewerkt aan Achlum en wilde weten waar het geld vandaan komt. Mevrouw Osinga gaf aan dat er geen opdracht is om “Achlum op te kreasen” maar dat het allemaal regulier onderhoud is. Dat werd duidelijk niet geloofd. Daarom hebben we het betreffende raadslid maar een bericht gestuurd om hem van de juiste informatie te voorzien.

  
7 mei: Niet het enige en zeker niet het laatste artikel over de conventie. Het Friesch dagblad was geïnteresseerd in de drukte die de conventie voor het dorp met zich meebrengt. Dat valt dus zeker gezien de omvang van het gebeuren wel mee. De meeste drukte zit nog in de pers die wil weten hoe druk we het hebben…
  
 

28 april Op diverse plekken is te zien dat het dorp zich opmaakt voor de Conventie. Al die klusjes die toch eens moeten gebeuren komen nu aan de beurt. Dat kapje op Tanjabuurt moest hoognodig schoon. Aaan de praat met de leverancier van doek en lint bleek dat hij ook een paar markiezen moest plaatsen in Achlum, jawel, voor de 28e. En als je dan toch op de trap staat, de windwijzer die er 2 jaar geleden afwoei mocht wel eenst terug. De bruggetjes hadden wat schade, de oude bakkerij was aan een verfbeurtje toe, bij Van Dijk een mooi hekwerkje voor de deur. Empatec is druk in de weer met het onkruid. En zo zal het de komende weken nog wel doorgaan.

             

 

In de aanloop naar de Conventie zijn er al veel kleine nieuwtjes en groot nieuws geweest, maar een voormalige Amerikaanse president die naar Achlum komt om te spreken is toch weer van een ander kaliber.

President Clinton was de eerste Democratische presidentskandidaat in zes decennia die tweemaal verkozen werd – eerst in 1992 en daarna in 1996. Onder zijn leiderschap genoot het land de sterkse economie in een generatie en en de langste economische expansie in de geschiedenis van de Verenigde Staten, gekenmerkt door onder meer het scheppen van meer dan 22 miljoen banen.

Na zijn vertrek uit het Witte Huis richtte President Clinton de William J. Clinton Stichting op. Missie van de Stichting is de versterking van het vermogen van mensen om de uitdagingen van de wereldwijde onderlinge afhankelijkheid aan te kunnen, in zowel de Verenigde Staten als de rest van de wereld. Medewerkers en vrijwilligers van de Stichting werken op dit moment over de hele wereld aan het verbeteren van levens in verschilende initiatieven. Het Clinton Health Access Initative (voorheen Clinton HIV/AIDS initiative) helpt vier miljoen mensen met HIV/AIDS om toegang te krijgen tot levensreddende medicijnen. Het Clinton Climate Initiative en de Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative passen een bedrijfsmatige aanpak toe om klimaatsverandering te bestrijden en duurzame economische groei te ontwikkelen in Afrika en Zuid Amerika. Als project van de Stichting brengt het Clinton Global Initiative wereldleiders bijeen om oplossingen te ontwikkelen en uit te voeren voor sommige van de meest nijpende problemen ter wereld. In de Verenigde Staten werkt de Stichting aan de bestrijding van de alarmerende toename van obesitas onder kinderen in de Alliance for a Healther Generation, en helpt het kleine bedrijven om te groeien en individuen en gezinnen om succesvol te zijn.

31 maart: 2e voorlichtingsavond waarop het programma en de logistiek voor het dorp worden toegelicht.  Zie ook 2e info avond.

        

 

11 januari 2011: Na de drukbezochte eerste kennismaking in Achlum heeft de organisatie van de Conventie van Achlum bepaald niet stil gezeten. De tenten zijn gehuurd, de vergunningen worden aangevraagd en het programma krijgt steeds meer vorm.

Tenten: Omdat de twee duizend bezoekers van de Conventie van Achlum niet in de bestaande gebouwen passen worden voor 28 mei enkele grote tenten neergezet. Op het kaatsveld zal de prachtige Kathedraal van tentverhuurder De Markies verrijzen. Op het terrein van Lieuwe Anema voor het dorpshuis komt een majestueuze spiegeltent: Salon Perdu van verhuurder De Kruijff.

    

De Kathedraal en Salon Perdu

Vergunningen:  BKB werkt samen met de gemeente Franekeradeel om alle benodigde vergunningen op tijd rond te krijgen. Verkeersplannen worden geschreven en formulieren ingevuld. Veel papier maar hard nodig.

Programma:  Ook de enorme klus om het programma vorm te geven begint langzaam maar zeker gestalte te krijgen. BKB en Achmea werken er hard aan om volgende week de eerste uitnodigingen de deur uit te doen. Spannend! Uiteraard houden wij een ieder op de hoogte zodra de eerste namen van sprekers bekend worden.

Blik vooruit:  Om verdere afspraken te maken en verschillende huiskamers te bekijken komt BKB eind januari enkele dagen naar Achlum. Bram Wits neemt daartoe contact op met de mensen die zich tijdens de informatieavond hebben aangemeld.

Mocht u vragen en of opmerkingen hebben twijfel dan niet contact op te nemen met Bram Wits: bramwits@bkb.nl, 020-5205280.

november 2010: Klik op Uitnodigingsbrief voor de uitnoding voor 1 december. Die dag gaf het evenementenbureau voorlichting over het plan. Het dorpshuis was afgeladen met 120 mensen. Aan het einde van de bijeenkomst kreeg de organisatie een keur aan ruimtes aangeboden om de activiteiten in te kunnen plannen en ook aan ideeën ontbrak het niet. Achlum heeft er zin in!

najaar 2010: Er verschijnt een lijvig boekwerk over de ontwikkeling van het verzekeringswezen, van Achlum naar Achmea. Hieronder de toelichting van de uitgever over het boek.  

 

In het Friese dorp Achlum slaat een kleine groep boeren en notabelen in 1811 de handen ineen om zich te verzekeren tegen de financiële risico’s van brand. Daarmee legden zij de grondslag van het bedrijf dat inmiddels Nederlands grootste verzekeringsmaatschappij is.
In de 19de eeuw krijgt het voorbeeld van Achlum in Nederland veel navolging: onderlinge en coöperatieve verzekeraars gaan gezamenlijk de risico’s dragen van brand, hagel- en stormschade, ziekte en ongevallen. Gemene deler achter alle initiatieven is de wens om zelf verantwoordelijkheid te nemen en een financieel vangnet te vormen; zonder inmenging van de overheid en als tegenwicht van commerciële verzekeraars. Naast de Friese onderlingen komen er ook katholieke boerenverzekeringen in het zuiden en plaatselijke ziekenfondsen voor arbeiders in grotere steden. Daarnaast verzekeren werkgevers zich collectief tegen bedrijfsrisico’s waaraan hun personeel blootstaat. Van Achlum naar Achmea laat op aansprekende wijze zien hoe zich uit dat veelkleurige landschap geleidelijk een aantal grotere verzekeraars op coöperatieve grondslag ontwikkelde, zoals Avéro, Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. Deze kwamen uiteindelijk samen in Achmea: een sterk coöperatief verzekeringsconcern, dat met een bijzondere bedrijfsfilosofie actief is op de Nederlandse en – als onderdeel van Eureko – de Europese markt. Ook na twee eeuwen heeft de maatschappelijke taak van Achmea nog niets aan kracht ingeboet. Het bedrijf koestert haar coöperatieve wortels als identiteitsbewijs en inspiratiebron.

 

klik op fotoalbum 28 mei voor het fotoverslag van de dag