Aginda

Kopij volgende editie: 12-12-23 voor 18:00 nijsfodsjeachlum@outlook.com

De kopij voor de komende dorpskrant Op è Hichte graag voor 10 december aanleveren via toldijk@home.nl

Berichten

Bladkorven

De gemeente Waadhoeke heeft 2 bladkorven geplaatst in Achlum: op de Monnikenweg en de UP Draismastraat. De bladkorven zijn uitsluitend bedoeld voor bladafval. Dankzij de bladkorven hoeft u zich geen zorgen te maken dat de groene container overloopt.

In de herfst verstoppen egels zich vaak tussen de bladeren. Om ervoor te zorgen dat zij niet per ongeluk vast komen te zitten, zijn de bladkorven uitgerust met een speciale bescherming. De bladkorven zullen t.z.t. weer worden opgehaald door de gemeente.

Vliegenzwammen

Wat waren ze prachtig , de vliegenzwammen bij de boom aan de dorpsstraat. Vorig jaar voor het eerst 2 stuks. Dit jaar zelfs 3.Verschillende mensen stapten van de fiets om even een foto te maken. Ook ik volgde ze in hun groei. En de andere buurtgenoten met mij. Zo mooi om te zien. Vandaag liep ik er met mijn hondjes langs en dacht straks nog even een foto maken…….maar toen ik naar buiten liep om dat te doen zag ik een mevrouw bezig bij de boom. Wat doet ze dacht ik nog.. ze stapte in haar auto, reed mij voorbij en ik zag het meteen. De vliegenzwammen waren weg…Ik weet niet wie deze mevrouw was, maar ik was behoorlijk van slag. Wie doet dat nou. Waarom neem je ze mee…waarvoor…Ik hoop dat mevrouw dit stukje onder ogen krijgt en wil haar vragen om het niet meer te doen. Laat het staan zodat we er met z’n allen van kunnen genieten.

O&R Kerstbomen

Timing is alles! Hier zijn onze openingstijden voor het kerstseizoen bij O&R Kerstbomen in Achlum. Plan jouw bezoek zorgvuldig en maak van het uitzoeken van een kerstboom een gezellig uitje! www.orkerstbomen.nl

Zaterdag 02-12 10:00 -17:00

Zaterdag 09-12 10:00 – 20:00 tevens gezellige kerstmarkt!

Zondag 10-12 13:00 – 17:00

Maandag 11-12 gratis! bezorging

Zaterdag 16-12 10:00 – 17:00

Past het u niet en wil u toch een mooie kerstboom uitzoeken? Stuur even een berichtje en we nemen contact met u op.

Groot onderhoud aan bos Jister

Binnenkort kan het bord “Vallende takken” verwijderd worden bij de ingang van het Jister bos! Momenteel tot en met vrijdag 1 december is het bos gesloten. Er wordt dan hard gewerkt om alle dode bomen (vooral essen) uit het bos bij de Jister te halen. Daarna is het weer veilig en kun je ook met harde wind weer veilig door het bos lopen. De gemeente heeft Terpstra boomrooierij hier opdracht voor gegeven. Ze zijn nu al druk bezig met het leggen van rijplaten, zodat de ondergrond en de paden niet beschadigd worden. Met een hoge kraan tillen ze vanaf de zijkant de dode bomen eruit. Hierdoor wordt de onder begroeiing niet beschadigd en krijgt dat straks meer licht om uit te groeien. Op een aantal plekken wordt aan de zijkanten 1-1.5 meter weggesnoeid, dan heb je minder overhangende takken over de paden. Dat groeit wel weer aan, maar daardoor krijg je een betere opbouw van laag naar hoog, wat beter is voor de biodiversiteit. Het hout wordt meteen meegenomen door Terpstra en door hen hergebruikt, het is niet voor de verkoop en het is ook niet de bedoeling dat er hout mee genomen wordt door anderen. De kabouters krijgen tijdelijk een ander onderkomen, maar zullen na 1 december zeker weer terug geplaatst worden. Het zal eerst allemaal wat kaal aandoen, maar daarna kunnen we weer een hele poos vooruit met de gezonde bomen en struiken die blijven staan. De biodiversiteitsgroep van Achlum is hier bij betrokken, we zijn blij dat er actie wordt ondernomen door de gemeente, dat het bos maar korte tijd dicht hoeft, dat we weer veilig van het bos gebruik kunnen maken en dat de biodiversiteit er door vergroot wordt. Voor vragen kun je terecht bij de leden van de biodiversiteitsgroep: Anneke van der Meer, Lieuwe Anema, Willem Boersma, Pieter de Boer, Jannie Greydanus, Marco Roepers, Ruud Diddens, Roelie Greidanus

Samen eten in het dorpshuis op 12 december

Op 12 december gaan we in gedachten naar het mystieke verre oosten, naar Japan, om de heerlijke gerechten die daar gegeten worden te proeven. Dat wordt weer smullen! Iedereen uit Achlum is welkom. Het dorpshuis is vanaf 17.30 uur open. We eten om 18.00 uur. De kosten zijn € 15,00 p.p. Als je mee wilt eten op 12 december, geef je dan uiterlijk vrijdag 8 december op bij Lenie Polderman, telefoon 0517-642310 of per e-mail l.j.polderman@home.nl. De volgende data voor het “samen eten” zijn (let op!) voortaan op woensdag: 3 januari, 27 maart, 24 april, 29 mei en 19 juni.

Maatklaverjassen

Vrijdag 15 december is er weer maatsklaverjassen om 20.00 uur in de Singel. Opgave kan tot donderdag 19.00 uur bij Wytske Vrieswijk Overal. Tel of app 0611801175

Krystjûnkuier 24 december 2023

We nodigen jullie uit om op zondagavond 24 december een rondgang door Achlum te maken. Deze wandeling zal een bijzondere kerstbelevenis bieden.

De rondgang begint met een inloop tussen 19:00 en 19:30 uur in de Gertrudiskerk. Allereerst is daar een welkom in kerstsfeer. We maken daar groepen en die groepen krijgen een plattegrond mee van Achlum als ze op pad gaan.

Op verschillende locaties is iets bijzonders te beleven: Kerstliederen, het kerstverhaal vanuit een bijzonder perspectief, een levende kerststal, een kerstgedicht, kerstmuziek en natuurlijk is er ook warme chocolademelk.

Iedereen is van harte welkom en door samen in groepen op pad te gaan ervaren we ook de verbondenheid die bij kerst hoort. Dus kom!

Het dorp is, met haar 19e eeuwse karakter, van zichzelf al een heel mooi decor voor een dergelijke krystjûnkuier. We willen u ook vragen om Achlum iets extra’s te geven door de voorkant van het huis en/of de voortuin extra in kerstsfeer te brengen.